استیل یکی از پرکاربردترین قطعات فلزی در تمام دنیا محسوب میشود. بد نیست بدانید بر خلاف باور عوام مردم، مدت زیادی از کشف استیل نمیگذرد. استیل در مدتی کوتاه توانست جایگاه خود را در صنایع مختلف غذایی، خودرو سازی، اسلحه سازی و غیره پیدا کند.
اما چطور شد که استیل پای خود را به صنعت تابلوسازی باز کرد؟ تابلو حروف برجسته استیل چه نوع تابلویی است و تابلوسازان برای نورپردازی استیلی که نور را از خود عبور نمیدهد، چه تدابیری اندیشیدهاند؟ قیمت تابلو استیل چقدر است و چطور باید یک تابلو استیل را برای مغازه خود سفارش دهید؟ در این قسمت قصد داریم تا شما را به صورت کامل با تابلو استیل آشنا کنیم و به شما نشان دهیم که چرا این تابلو طرفداران بسیار زیادی دارد.
تاریخچه استیل
بسیاری از افراد تصور میکنند از زمانی که آهن به وجود آمد، استیل نیز وجود داشته است. اما این دسته افراد سخت در اشتباه هستند. شاید تعجب کنید اگر بدانید که استیل در زمان جنگ جهانی دوم به شکلی که امروز شاهد آن هستیم، به وجود آمد. در طی جنگ جهانی دوم، همه کشورها به دنبال آلیاژی بودند که در مقابل رطوبت و تماس هوا اکسید نشود و به اصطلاح زنگ نزند که در نهایت این تحقیقات منجر به کشف استیل شد.
البته باید بدانید که استیل در آن زمان وارد ایران نشد و پس از اتمام جنگ جهانی، ابتدا از آن در صنایع خودرو سازی و غذایی استفاده کردند. حدود 10 تا 20 سال طول کشید تا استیل وارد ایران شود و از آن در صنایع مختلف بهره ببرند. امروزه استیل در صنایع غذایی، کشتی سازی، اسلحه سازی و حتی خودرو سازی کاربرد دارد اما تنها حدود 10 سال است که از آن در صنعت تابلوسازی نیز استفاده میکنند.
استیل چیست؟
استیل نوعی آلیاژ است که در برابر اکسید شدن مقاومت بسیار بالایی از خود نشان میدهد و تقریبا میتوان گفت که اصلا زنگ نمیزند. استیل در اصل ترکیبی از فولاد، کروم و کربن است. اگر کربن 14 درصد این نسبت را داشته باشد، تبدیل به چیزی میشود که ما آن را به نام Stainless steel یا همان استیل ضد زنگ میشناسیم. استیل فلز بسیار مقاومی است و دو نوع بگیر و نگیر دارد.
انواع بگیر، درصد فولاد بیشتری دارند و به همین خاطر جذب آهن ربا میشوند اما در انواع نگیر که قیمت بیشتری نیز دارند، نسبت کربن بیشتر است و در نتیجه جذب آهن ربا نمیشوند. در حال حاضر حتی کارخانجات ایرانی نیز استیلهای مختلفی را تولید میکنند. اما استیل 304 ترک نگیر را میتوان بهترین استیل موجود در ایران دانست.
البته گفتنی است که استیلهای هندی، اروپایی و آمریکایی نیز کیفیت بسیار مطلوبی دارند اما به دلیل وجود تحریمهای اقتصادی، تنها نوع موجود از ورقههای استیل نگیر، ورقههای 304 ترک به شمار میآید.
مزیت اصلی تابلو استیل در چیست؟
یک تابلو همیشه بر سر درب مغازه نصب میشود و به صورت 24 ساعته در معرض تابش آفتاب، سرمای هوا، وزش باد و اصابت برف و باران قرار دارد. به همین خاطر، تابلو مغازه باید از یک متریال بسیار مقاوم ساخته شود که بتواند در برابر تمام این عوامل طبیعی به خوبی مقابله کند.
تا پیش از استیل، متریالهای مختلفی همانند پلکسی در صنعت تابلوسازی پر کاربرد بودند. اما هیچ کس نمیتواند درخشش و زیبایی استیل را زیر سوال ببرد. به خاطر مقاومت و زیبایی منحصر به فرد استیل، صنعتگران تابلوساز تلاش کردند تا از این نوع متریال در ساخت تابلوهای مغازه نیز استفاده کنند و بتوانند از درخشش و زیبایی آن لذت ببرند.
به همین خاطر پس از مدتها تحقیق و انجام آزمون و خطا، توانستند حروف برجستهای را با تابلو استیل بسازند. اما مهمترین چالشی که تابلوسازها باید با آن رو به رو میشدند، چیزی جز نورپردازی تابلو استیل نبود.
چطور تابلو استیل را نورپردازی میکنند؟
قطعا به این موضوع توجه کردهاید که استیل همانند پلکسی نور را از خود عبور نمیدهد و نمیتوان از زیر، آن را نورپردازی کرد. به همین خاطر تابلوسازها با یک چالش بسیار بزرگ مواجه شدند که همان پیدا کردن راهی برای نورپردازی تابلوهای استیل بود.
در تلاشهای ابتدایی، تابلوسازها از تابلو استیل به عنوان یک تابلو بدون نورپردازی پرده برداری کردند. البته هنوز در تابلو لوگو داخل شرکتها و نام ساختمانهای مسکونی، از تابلو استیل بدون نورپردازی استفاده میشود. اما تابلوسازها افرادی خلاق هستند و همچنان به دنبال راهی برای نورپردازی تابلو استیل بودند.
در اولین تلاش، آنها به وسیله اسپیسرها، سه تا چهار سانت بین تابلو و پس زمینه آن فاصله ایجاد کردند. سپس درون حروف برجسته، لامپهای SMD را رو به بیرون قرار دادند تا نور روی پس زمینه بتابد. این روش را نورپردازی مخفی یا همان نوراندریک نامیدند.
با این کار تابلو درخشش بسیار زیبایی در شب داشت و همه قادر بودند حروف برجسته را در دریایی از نور به خوبی ببینند. اما مهمترین ایراد این روش در پراکندگی نور بود. به همین خاطر، یک PVC را به شکلی پشت حروف برجسته استیل قرار دادند که یک لبه 2 تا 3 سانتی متری از آن بیرون بزند که به آن کانتور میگویند. پس زمانی که نورپردازی انجام میشد، نور به صورت متمرکز از این کانتور بیرون میزد و ظاهر بسیار زیبایی پیدا میکرد.
اما جالب است بدانید که این آخرین ابداع تابلو سازها نبود و آنها هنوز به دنبال روشهای جدید، برای ایجاد ظاهری زیباتر بودند. در نهایت موفق شدند تا تابلوهای استیل رینگی را ابداع کنند. در این روش، روی استیل با دستگاه واتر جت برش میخورد و به صورت همزمان، حروف پلکسی دقیقا با همان فونت اما در سایزی کوچکتر ساخته میشوند.
سپس استیل رینگی برش خورده همانند یک قاب استیل زیبا که لبههای حروف پلکسی را گرفته، روی آن قرار میگیرد. به این روش، استیل رینگی گفته میشود و ترکیبی از تابلو پلکسی و تابلو استیل به حساب میآید. همچنین در برخی مواقع، وسط تابلو استیل را به صورت رینگی برش نمیدهند و آن را روی حروف پلکسی میگذارند تا نور تنها از کنارههای حروف بیرون بزند. این روش را تابلو استیل پلاست یا استیل با لبه پلاستیک مینامند.
تابلو استیل چطور ساخته میشود و تفاوت بین جوش لیزر و جوش قلع در چیست؟
برای ساخت تابلو استیل، ابتدا طراحان تابلوساز، کار طراحی را به صورت دو بعدی انجام میدهند. در گام بعدی این طرح را ولد میکنند تا توسط دستگاه واتر جت قابل خواندن باشد. سپس دستگاه واتر جت، طرح روی حروف برجسته را روی استیل برش میزند. حالا بر اساس اندازهگیریهای مشخص، یک لبه از استیل گیوتین میخورد تا آماده چسبیدن به رویه اصلی استیل باشد. اما برای اتصال لبه استیل به رویه استیل، نمیتوان از چسب یا جوش آهن استفاده کرد.
به همین خاطر تنها راه پیش رو، استفاده از جوش قلع یا جوش لیزر است. روش جوش قلع بسیار سخت و زمان بر است و نیاز به دقت بسیار بالایی دارد. این نوع جوش بسیار مقاوم است و دوام تابلو استیل را چندین برابر میکند. اما برخی از تابلوسازها نمیتوانند صرف این حجم از زمان را تحمل کنند و به همین خاطر به سراغ استفاده از دستگاههای جوش لیزر میروند.
دستگاههای جوش لیزر سرعت اتصال لبه استیل را 10 ها برابر سریعتر میکنند اما مقاومت جوش قلع را نخواهند داشت. برای بررسی این موضوع میتوانید از داخل به محل اتصال لبه استیل و رویه استیل نگاه کنید. اگر جوش بسیار دقیق و نازک باشد، یعنی تابلوساز از جوش لیزر استفاده کرده است.
در مرحله بعدی بر اساس نوع نور پردازی، یکی از انواع نوراندریک، استیل رینگی، استیل پلاستیک یا استیل با لبه پلاستیک را انتخاب میکنند و به دنبال ساخت حروف پلاستیک یا لبه پلاستیک یا نصب اسپیسر برای ایجاد نور مخفی میروند. همانطور که مشاهده کردید، ساخت تابلو استیل بسیار پر دردسر و سخت است و نیاز به مهارت بالایی دارد.
چند نوع تابلو استیل در بازار داریم ؟
• تابلو استیل بدون نور پردازی
• تابلو استیل نوراندریک
• تابلو استیل با لبه پلاستیک
• تابلو استیل پلاست
• تابلو استیل رینگی
• تابلو استیل رینگی ترکیبی با وکیوم
• تابلو استیل کریستال
با نقاط قوت و ضعف تابلو استیل بیشتر آشنا شوید
تابلو استیل قیمت بسیار بالایی دارد و بهتر است پیش از سفارش تابلو مغازه خود، نقاط ضعف و قوت تابلو استیل را به دقت بررسی کنید.
نقاط قوت
• ظاهری بسیار لوکس، لاکچری و زیبا دارد.
• بسیار با دوام است.
• دارای تنوع نورپردازی است.
نقاط ضعف
• تنوع رنگی کمی دارد.
• تقلب در ساخت آن بسیار اتفاق میافتد.
• گران قیمت است.
تفاوت تابلوهای استیل آریو پاسارگاد در چیست؟
قطعا زمانی که قصد سفارش یک تابلو استیل را دارید، ترجیح میدهید که استعلامهای قیمتی متفاوتی را در دست داشته باشید و بهترین تصمیم را بگیرید. اما در مورد تابلوسازی، همیشه ارزانترین قیمت، بهترین انتخاب نیست. بلکه بر عکس، همیشه گران قیمتترین کار، بهترین کیفیت را در اختیار شما قرار میدهد و باید بدانید که هر چقدر برای تابلو مغازه خود سرمایه گذاری کنید، به نفع شما خواهد بود.
به عنوان مثال، یک تابلوساز که عمدتا از جوش لیزر برای اتصال لبه استیل استفاده میکند، زمان خط تولید خود را کاهش میدهد و به همین دلیل، قیمت کمتری را ارائه خواهد داد. شاید در نظر اول با خودتان بگویید که نوش جانش! به من چه ارتباطی دارد که کار چقدر طول میکشد؟
اما باید بدانید که معمولا در طول زمان، جوش لیزر به دلیل اینکه با دقت به رویه استیل چسبیده نشده و قیچی نخورده، از محل اتصال میشکند و در این صورت باید تابلوی زیبای مغازه خود را تعویض کنید.
این در حالی است که شاید تفاوت بین بیشترین و کمترین قیمت، تنها 20 تا 40 درصد باشد اما طول عمر آنها بیش از سه برابر تفاوت خواهد داشت.